Sigmund, de krantenstrip

In 1994 was ik 11 jaar oud en las allerlei soorten strips. Ik had een abonnement op de Donald Duck en ik hield korte tijd een schriftje bij van Taco Zip en de Tovenaar van Fop uit de Volkskrant van mijn ouders. Het ontging me niet toen de Volkskrant op maandag 3 januari 1994 rechtsonder op de voorpagina, in het vak waar altijd de abonneerbon zit, een aankondiging plaatste dat er een nieuwe strip zou gaan verschijnen: Sigmund van Peter de Wit. De verzamelaar in mij zag direct de prachtige mogelijkheid om vanaf het begin een mooie verzameling op te bouwen, en begon er gelijk diezelfde dag mee door alles in een gloednieuw plakboek te plakken. Vervolgens werd het uitknippen en inplakken jarenlang een vast onderdeel van mijn dag.

Ik heb het Sigmund-plakken nog tot 1996 volgehouden, hoewel op het eind niet meer zo enthousiast. Ik knipte de strip altijd 's ochtends uit voordat mijn vader de krant in zijn koffertje meenam naar zijn werk, zodat zijn collega's altijd de grap konden maken of de hond weer een stuk uit de krant had gehapt.

Het valt op dat de ontvangst door de lezers in het begin niet zo goed was. Voordat Sigmund verscheen waren de strips in de Volkskrant in de categorie humor-om-te-lachen. Sigmund brak daar met zijn cynische en realistische humor behoorlijk hard mee. In de eerste maanden waren de ingezonden brieven vrijwel unaniem negatief. Na ongeveer een jaar stabiliseerde dat en werd Sigmund niet alleen een icoon van de Volkskrant, maar zelfs reclameheld in een aantal tv-spotjes.

Scans

Hieronder wat scans uit de zeer vroege periode, klik om te vergroten.

Januari 1994. De allereerste pagina van mijn plakboek, met de aankondiging en de eerste drie strips.

Zaterdag 2 april 1994, U-Pagina.

Zaterdag 9 april 1994, U-Pagina.

Zaterdag 7 mei 1994, U-Pagina.

Zaterdag 21 mei 1994, U-Pagina.

Zaterdag 28 mei 1994, U-Pagina.

Zaterdag 11 juni 1994, U-Pagina.

Nog te doen: een beschrijving van het nummersysteem van de vroege strips, nummers koppelen aan datum, series beschrijven, meer scans van ingezonden brieven, scans van speciale uitgaven en visuele grappen, links... Enzovoorts, enzoverder.